Tatil Yapmanın Faydaları
Tatil Yapmanın Faydaları

Tatil Yapmanın Faydaları

Havalar ısındığında aklımıza ilk gelen şey, Akdeniz’e gidip güzel bir tatil yapmaktır. Tatil, artık bizlerde alışkanlık haline gelmiş bir aktivitedir. Her yıl belli zamanlarda gözlerimizi kıyı kesimlere çeviririz. Sevdiklerimizle, ailemizle ve arkadaşlarımızla tatil yapmak için fırsat ararız. Peki neden tatil yapmak isteriz? Tatil yapmanın faydaları nelerdir? Gelin bunu bir konuşalım.

Tatil Yapmanın Fiziksel Faydaları

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tatil yapmak; fiziksel, sosyal ve ruhsal anlamda bizleri iyileştiriyor. Öyle ki pek çok insan bunun farkında değil. Fakat son tetkiklere göre tatil yapmak ilacı olmayan bir tedavi gibi. Ve bu tedaviyi her yıl belli günlerde gerçekleştirmek gerekiyor. Elde edilen verilere göre tatil yapmak, erkeklerdeki kalp krizi riskini %32 oranında azaltıyor.

Kadınlarda ise bu yüzde daha yüksek. Sık tatil yapıp seyahat eden hanımlarda bu risk, %50 oranında azalıyor. Sebebi ise basit; hayatımız boyunca çokça stres ve sıkıntı altına giriyoruz. Bu stres, ‘’kortizol’’ hormonu denilen hormonun salgılanmasından dolayı kendini gösteriyor. Tatil yaptığımızda ve rahatladığımızda bu hormonun oranı düşüyor. Elbette kalp krizi ve daha birçok fiziki rahatsızlığın baş gösterme olasılığı da azalıyor. Fiziksel yönden tatil yapmanın faydaları ise sadece kalp krizi riskinin azalması ile bitmiyor.

Tatil yapmanın pek bilinmeyen bir faydası ise bağışıklık sistemini düzeltmesidir. Belki daha önce fark etmişsinizdir. Genelde tatile çıktığımızda hasta oluruz. Tatilin ilk zamanları hafif bir şekilde geçebilen bu hastalığın nedeni ise iki çeşittir. İlki kortizol seviyesinin düşüklüğü. Kortizol seviyesi stresin azalması için oldukça önemlidir. Lakin düşük kortizol, bireylerde düşük bağışıklığı beraberinde getiriyor.

Diğer bir neden ise farklı mikroplar veya virüsler oluyor. Seyahat ettiğinizde ve farklı kültürle tanıştığınızda daha önce vücudunuza girmemiş çeşitli organizmalara davetiye çıkarırsınız. Tatil yapmanın faydaları ise burada devreye girer. Düzenli tatil yapan ve farklı kültürleri tanıyan insanlar çeşitli mikrop veya virüslere maruz kalırlar. Kulağa böyle söyleyince çok kötü bir şeymiş gibi geliyor olabilir. Lakin bu durum, vücudun bağışıklığı güçlendiriyor.

Tatil Yapmanın Sosyal Açıdan Faydaları

Fiziki yönden bizlere iyi gelen tatilin, sosyal açıdan faydası da asla yadsınamaz. İlk olarak çiftlerden yola çıkalım. Araştırmalar gösteriyor ki baş başa tatile çıkan çiftlerin ilişkileri, tatil yapmayanlara göre çok daha uzun soluklu oluyor. Her şeyden arınmış, sadece sevdiğinizle vakit geçirme fikri bile insana biraz olsun iyi geliyor. Bunu eyleme geçirdiğimizde ise sosyal açıdan ilişkimizi daha kuvvetli kılıyor. Ayrıca çiftlerde tatil yapmanın faydaları romantizme de etki ediyor. Tatil yapmanın romantik boyutunu da atlamamız gerekiyor.

Ailece tatil yapanlarda da sosyal yönden gelişim durmuyor. Aile içi iletişiminizde bir sıkıntı çekiyorsa ailenizi alıp tatile çıkabilirsiniz. Uzun mu uzun yolculuklar, Fethiye’de uygun konaklama seçenekleri, hep beraber yapılan kahvaltılar ve akşama kadar deniz keyfi ailenizdeki pek çok problemi çözmenize yardımcı olacaktır. Bunların yanında tatil yapmanın faydaları sadece aileniz ve sevdiğinizle olan sosyal bağları güçlendirmez.

Aynı zamanda sizlerin, dışarıya olan tavrınıza da etki eder. Keyifli bir tatil serüveni ile hiç olmadığınız kadar sosyal bir kişiliğe bürünebilirsiniz. Tatil; insanlar ile iletişime girmenize, yeni bağlar kurmanıza, çok görüp çok gezmenize ve tabii ki de epeyce kültürlenmenize olanak sağlar. Bu açıdan bakıldığında tatil, kişisel gelişim için de atlanılmaması gereken bir müessesedir.

Bahsettiğimiz kişisel gelişimlerden bir tanesi de yabancı dilinizdir. Özellikle turistik bölgelerde tatil yapmaya özen gösterirseniz, yabancı dilinizi çok basit bir şekilde geliştirebilirsiniz. Dil kurslarınıza harcadığınız zamanın yarısını hatta çeyreğini tatilde yabancı bireyleri dinleyerek ve dilinizi pekiştirerek harcasanız kısa bir süre içinde yabancı dil konusunda seviye atlayabilirsiniz.

Tatil Yapmanın Psikolojik Faydaları

Tatil yapmanın faydaları, psikolojik yönden daha fazladır. Peki neden? Her gün çeşitli sorunlar ile baş başa kalırız. Ve her zaman o sorunu çözmek için eylemde bulunuruz. Ailenizle yaşadığınız sıkıntılar, eşiniz ile olan sıkıntılar, işiniz veya okulunuz ile olan sıkıntılar bir noktada bizleri doldurur. İçimizi dökmek, rahatlayıp feraha kavuşmak isteriz.

Tatil bizleri duygusal bir bunalımdan kurtarır. Deşarj olmamamıza, birkaç günlüğüne de olsa her şeyden soyutlanmamıza imkan verir. Bunun dışında tatil yapmak, konsantrasyonumuzu önemli ölçüde arttırır. Tatil anında ve tabii ki tatil sonrasında her şeye çok daha iyi odaklanırız. Tatil, üretkenliğimizi arttırırken bakış açılarımızı değiştirir. Bundandır ki ileri gelmiş birçok bilim ve iş adamı yılın belli zamanlarında tatil yapmayı eksik etmezler.

Tatil yapmanın faydaları saymakla bitmez. Fakat bunların içinde en dikkat çekici olan kesinlikle negatif bakış açımızın değişmesidir. Pek çok insan bardağın dolu tarafından çok boş tarafı ile ilgilenir. İnsanın doğası gereği bu gayet normaldir. Lakin daha sağlıklı bir iletişim ve yaşam için pozitif eğilimde olmalıyız.

Negatif düşüncelerden kendimizi soyutlamalı, her yaşanan olayın içinde bir iyilik aramalıyız. Maalesef normal bir psikoloji ile bu pek mümkün değildir. Tatil yaptığımızda hayata pozitif bir şekilde bakarız. Endişeden ve stresten kendimizi arındırırız. Üstelik bu durumu çevremize de yansıtırız. Çevremizdeki herkes, bizdeki bu pozitif enerjiye karşılık verir.

Psikolojik açıdan tatil yapmanın faydaları; plan yapma becerimizi ve yaratıcılığımızı arttırması olarak da sayılabilir. Tatil sonrasında çok daha kreatif düşündüğünüzün farkına varacaksınız. Daha önce yapılmamış şeyleri deneyecek ve yine daha önce aldığınız sonuçlardan daha iyi sonuçlar aldığınızı göreceksiniz. Plan ve program yaparak işe girecek ve planın işe yaramadığı durumlarda pratik bir şekilde düşündüğünüzü fark edeceksiniz. Tatil yapmak, bizlerin zihinlerini açarken yaratıcılığımızı da olumlu açıdan etkiler. Bu yüzden tatil yapmayı sadece keyfi bir süreç olarak görmemeliyiz.

Hemen Ara!
WhatsApp Destek!
Müşteri Temsilcileri
REZERVASYON OLUŞTUR
Tarihler Müsait
Giriş Saati : Çıkış Tarihi:
Konaklama Tutarı :
Elektirik Ücreti :
Temizlik Ücreti :
Toplam Tutar :
Ön Ödeme :
Girişte Kalan :
UYGUNLUK TAKVİMİ
Müsait
Dolu
Ödeme Bekliyor
Giriş-Çıkış